Rasbeschrijving Kiwibessen

Ambrosia ® Grande

‘Ambrosia ® Grande’ is een nieuw vrouwelijk ras waarvan het plantmateriaal sinds 2008 onder deze naam wordt verkocht door Häberli Obst- und Beerenzentrum AG te Neukirch-Egnach in Zwitserland. Het ras is geselecteerd uit een zaailingpopulatie waarvan de zaden afkomstig waren van een grootvruchtige groene kiwibes uit Trentino (Italië).

Het ras ‘Ambrosia ® Grande’ moet niet worden verward met het oudere ras ‘Ambrosia’ ®. De vruchten van ‘Ambrosia ® Grande’ rijpen vroeger dan die van de oudere ‘Ambrosia’ ®.
(er wordt overigens wel beweerd dat het oudere ras ‘Ambrosia’ ® dezelfde zou zijn als het Italiaanse ras ‘Jumbo Verde’ en dat deze mogelijk ook dezelfde zou zijn als het ras dat vaak onder de (mogelijk foutieve) naam ‘Ananasnaya’ in de handel is)

Van alle kiwibessen zou ‘Ambrosia ® Grande’ de grootste vruchten dragen. De vruchten zouden tot 5 cm lang worden.

De plant die wij in het voorjaar van 2008 in FruitLent hebben geplant kwam in 2010 in productie en blijkt productief, waarbij de bloemen in trosjes van 1 tot 3 stuks komen. De vruchtjes rijpen relatief vroeg, al vanaf medio september. De vruchtjes zijn groen van kleur en hebben groen vruchtvlees met een zoete aromatische smaak en halen een suikergehalte van 20% tot 22% Brix.
De vruchtjes werden in 2010 bij lange na niet zo groot als in de beschrijving van Häberli Obst- und Beerenzentrum AG is aangegeven. De grootste vruchten hadden in 2010 bij ons een lengte van 2½ à 3 cm en een breedte van 2 à 2½ cm en wogen gemiddeld zo’n 5½ gram per stuk (waarbij de grootste exemplaren circa 9 gram wogen). Hierdoor twijfelden we aanvankelijk of onze plant wel een ‘Ambrosia ® Grande’ was. De plant hing in 2011 echter minder vol en en de vruchtjes werden toen aanzienlijk groter. Op dat moment bleek dat de plant inderdaad in staat is om (verhoudingsgewijs) zeer grote vruchten te produceren: gemiddeld 12½ gram. De grootste vruchten werden 18 gram zwaar en hadden een lengte van 3,8 cm en een diameter van 3,1 cm. Dit is overigens nog steeds kleiner dan de beschrijving van Häberli, doch duidelijk groter dan van de andere rassen in de collectie van FruitLent.

Waarschijnlijk is onze plant dus toch een ‘Ambrosia ® Grande’, doch is de vruchtgrootte (begrijpelijkerwijs) mede afhankelijk van de mate van vruchtdracht van de plant.

In de zomer van 2017 hadden we een zeer droge periode. In combinatie met twee verstopte druppelaars heeft dit geleid tot het verdrogen van onze ‘Ambrosia ® Grande’ plant. Toen we het slap hangen van de bladeren waar namen, bleek rijkelijk water geven al te laat; de plant was binnen enkele dagen dood. Daardoor is ‘Ambrosia ® Grande’ niet meer in de collectie van FruitLent opgenomen. De vrijgekomen plaats is op 10 september 2017 ingeplant met een plant van het nieuwe Poolse ras ‘Mirzan’.