Rasbeschrijving Siberische mini-kiwi 

Adam

‘Adam’ is een mannelijke selectie welke door Szczepan Marczynski van Container Nursery Clematis uit Pruszków (Polen) sinds 2001 onder deze naam op de markt wordt gebracht. De moederplant van dit ras bevindt zich in het Arboretum Nový Dvůr nabij Opava (Tsjechische Republiek).

Het gaat om een mannelijk ras met een sterke witte / roze verkleuring van de bladeren, waardoor dit ras een hoge sierwaarde heeft. De planten geven bovendien veel mannelijke bloemen en zijn daardoor geschikt als bestuiver voor vrouwelijke Actinidia kolomikta rassen.

‘Adam’ is overigens moeilijk te onderscheiden van andere mannelijke selecties die speciaal voor de sier in de handel zijn.

In FruitLent is sinds het voorjaar van 2012 een plant van ‘Adam’ aanwezig. Deze stond aanvankelijk in een pot teneinde op een definitieve plaats te worden uitgeplant. Uitplanten heeft echter nooit plaatsgevonden, omdat we de pergola, waar de Siberische mini-kiwi’s tegenaan moesten komen te staan, nooit is gebouwd. Daarom hebben we langzamerhand weer afscheid genomen van alle planten van de Siberische mini-kiwi, waaronder ook die van dit ras. Daardoor is dit ras niet langer in FruitLent aanwezig.